Нито една община не се е обърнала към министерството с искане

...
Нито една община не се е обърнала към министерството с искане
Коментари Харесай

Нито една община не е поискала помощ от министерството на енергетиката |

Нито една община не се е обърнала към министерството с искане за помощ поради спряно осветяване и цените на тока, съобщи министърът на енергетиката Александър Николов по време на чуването си в отрасловата парламентарна комисия.

Той поддържа премиера и също съобщи, че в случай че работната група към Министерски съвет реши да отпусне обезщетения за общините, то бенефициенти ще бъдат единствено тези от тях, които са харчили транспарантно бюджетите си.

На този декор преди минути стана ясно, че.

Александър Ненков от ГЕРБ-СДС отвърна енергийния министър, че в никакъв случай не е било процедура общините да изпращат писма до министерството. Рамадан Аталай от Движение за права и свободи също поддържа тази теза и съобщи, че щом МЕ желае сигнали, то не е мъчно да бъде залято с писма от всички общини.

Депутатът от Движение за права и свободи поддържа като лечебни заведения, общини, учебни заведения, детски градини, ясли, културни и обществени институции. Той попита Николов по какъв начин министерството би подкрепило тези консуматори, които не генерират доход и не биха могли да компенсират увеличаващите се сметки за ток. 

Енергийният министър отговори, че в средносрочен проект ще се работи за икономисване на сила, както и за построяването на лични мощности за произвеждане на електрическа енергия. Той разяснява, че България е една от страните, в които успеваемостта на слънчевата сила е от най-високите. Николов съобщи, че в кратковременен проект Министерски съвет ще заложи на директни обезщетенията. По думите му че този обезщетителен механизъм ще бъде задействан след приемането на държавния бюджет.

Николов обаче бе безапелационен, че предлагането на ГЕРБ е трудноприложимо, тъй като обгръща необятен кръг консуматори, което ще затрудни нотификация от Европейската комисия.

Министърът съобщи още, че през последната година производството на ел. сила в страната се е повишило с 15%, а вътрешната консумация - с 4%.

Сметките: Понижение или покачване?

Според енергийния министър към момента има прогрес по градежа на интерконектора с Гърция и не се планува ново закъснение след 1 юли 2022 година, когато се чака планът да е приключен. Той добави, че след завършването му, страната най-накрая ще може да доставя от евтиния азерски газ.

България е направила всичко належащо за завършването на връзката Комотини - Стара Загора, сподели още Николов.

Министърът разяснява и наложения от Народно събрание мораториум върху цените на тока, водата и парното, като не предвижда фрапантно нарастване на цените след отпадането му.

Освен това от думите му стана ясно, че  се работи за намаление на цените и посредством увеличение на производството:

" Разглеждат се всички сдружения под шапката на БЕХ, тъй че да се натовари потенциалът оптимално. Натоварвайки потенциала, се усилва предлагането. Съответно цената върви надолу ".

" Булгаргаз "

" Спекулация е, че " Булгаргаз " е причина за разкол сред президента и премиера ", съобщи Николов преди началото на съвещанието на комисията пред публицисти.

Той разясни, че е изработен разбор на " Булгаргаз ", който е посочил, че има нарушавания, които не следва да бъдат допускани.

" За мен главното е по какъв начин сдруженията под шапката на БЕХ ще могат да правят отговорностите си по-ефективно. Какво се е случвало обратно - дано кажат способените органи ", допълни министърът на енергетиката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР